Krémes vaníliás szelet

Krémes vaníliás szelet

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 4 tojás
  • 15 dkg vaj + a tespihez
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt + a tespihez
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg tejcsokoládé

a krémhez:

  • 3 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 8 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd vanília pépje
  • 10 dkg vaj
  • kb. 16 szem csokoládépasztilla a díszítéshez

Elkészítés:

A csokoládét megolvasztjuk. Kivajazunk-lisztezünk egy kisebb (kb. 20 x 10 cm-es) tepsit. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját nagyon habosra keverjük a cukorral és a vajjal. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, csipet sót, és végül a tojáshabbal lazítjuk. A tepsibe a tészta feléből egymástól távol csíkokat húzunk.

A visszamaradt tésztába lazán belekeverjük az olvasztott csokoládét, és a fehér tésztacsíkok közé tesszük. A sütőben 20-25 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

A tojáskrémhez a tejet és 2 dl tejszínt felmelegítjük a kikapart vaníliapéppel és a visszamaradt rúddal. A tojások sárgáját keverő tálba tesszük és a tejes-tejszínes keveréket rászűrjük, majd vízgőzön sűrű krémmé keverjük, levesszük, de kihűlésig tovább keverjük.

A maradék tejszínt kemény habbá verjük. A vajat a cukorral nagyon habosra keverjük. A kihűlt tojáskrémet szitán áttörjük, és a vajjal meg a kemény tejszínhabbal összekeverjük. A tésztára simítjuk, felszeleteljük és mindegyikre egy-egy csokipasztillát helyezve kínáljuk.

Hasonló receptek