Krémes mézes

Krémes mézes
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a lapokhoz:
  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 7 dkg zsír
  • 4 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszer
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál tejföl
  • az első krémhez:
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál búzadara
  • 1 csipet só
  • 2 vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • a második krémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag tejszínes pudingpor
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • továbbá:
  • 30 dkg körüli házi baracklekvár
  • 1 fiola rumaroma
  • valamint:
  • 1 db citrom reszelt héja
  • a mázhoz:
  • 15 dkg csokoládé
  • 4 dkg vaj
  • (a tepsi 22×34 cm-es)
  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 7 dkg zsír
  • 4 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszer
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál tejföl
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál búzadara
  • 1 csipet
  • 2 vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag tejszínes pudingpor
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg körüli házi baracklekvár
  • 1 fiola rumaroma
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 15 dkg csokoládé
  • 4 dkg vaj

Elkészítés:

A tojást a cukorral, mézzel, fűszerkeverékkel, zsírral összekeverjük, és gőz felett kevergetve felfőzzük. Addig keverjük, amíg a cukor elolvad. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és tejfölt, majd jól kidolgozzuk a tésztát és 4 cipóra osztjuk. Fél órát hagyjuk pihenni.

Előkészítjük a tepsit. A hátoldalát zsírral vékonyan lekenjük, a tésztákat egyenként kinyújtjuk és 190 fokra melegített sütőben egyenként 5 perc alatt világosra sütjük. (Ne süssük túl, mert kemény marad!)

A lapokat egymásra tesszük.

A krémhez a búzadarát a tejjel, a cukrokkal és a sóval sűrűre felfőzzük. Egy másik edényben a pudingport a cukorral és a tejjel sűrűre főzzük. A kihűlt krémeket összekeverjük, és reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd a vajjal habosra keverjük.

Összeállítjuk a süteményt: a lapokat egy kenőtollal rumaromával lekenjük. Egy lapot tálcára teszünk rákenjük a krém felét, majd befedjük a 2. lappal. Megkenjük baracklekvárral, rátesszük a 3. lapot, majd ismét krém következik, végül befedjük a 4. lappal.

A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, bevonjuk vele a süteményt, majd hűtőbe tesszük.

Másnap forró vízbe mártott késsel felszeleteljük. Először a csokoládén jelöljük ki a vágás felületét, utána vágjuk át a tészta szeletet.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!