Kozák sapka

Kozák sapka

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál meleg víz
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg cukor
  • 2 evőkanál natúr kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • *

a krémhez:

  • 0,5 l tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • *

a forgatáshoz:

  • 15 dkg kókuszreszelék
  • *

a tetejére:

  • 15 dkg csokoládé
  • 2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A tésztát két részletben sütjük ki (lehet egyben is) – a hozzávalókat elfelezzük. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját vízzel jól elkeverjük, a fehérjét cukorral keményre verjük, majd apránként beleöntjük a sárgáját. (Ekkor, ha géppel dolgozunk, vegyük lejjebb a fordulatot.)

A lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral és több részletben lágyan belekeverjük a masszába.

A tészta masszát egy sütőpapírral bélelt 36x27 cm-es tepsibe simítjuk. 180 fokon készre sütjük. Ezt még egyszer megismételjük.

A megsütött tésztát még melegen pogácsa szaggatóval (kb. 4,5 cm-es) kiszaggatjuk. Amíg hűl, elkészítjük a krémet. A tejben a lisztet simára keverjük és lassú tűzön sűrűre főzzük. Kihűtjük, közben sokszor keverjük, hogy ne legyen bőrös a teteje.

A margarint vagy a vajat porcukorral, vaníliás cukorral jól kihabosítjuk, majd a kihűlt krémmel összekeverjük. Az egyik korongnak a tetejét lekenjük krémmel, majd ráhelyezünk egy másik korongot. Az oldalát is körbe kenjük a krémmel, majd beleforgatjuk kókuszreszelékbe.

Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal, majd minden sütemény tetejére csorgatunk belőle.

A receptet Kiss Imréné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk