Kovászos zöldségek

Kovászos zöldségek
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória olcsó
Hozzávalók:
  • 2,5 kg uborka (és/vagy sárgarépa, karfiol)
  • 10 szem bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 l víz
  • 3 evőkanál só
  • 1 csokor kapor
  • 1-2 babérlevél
  • torma,
  • csombor
  • 1 nagy szelet kenyér
  • 2,5 kg uborka (és/vagy sárgarépa, karfiol)
  • 10 szem bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 l víz
  • 3 evőkanál
  • 1 csokor kapor
  • 1-2 db babérlevél
  • torma
  • csombor
  • 1 nagy szelet kenyér

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan megsikáljuk, a végüket levágjuk, és mindkét végük felől mélyen bevágjuk, hogy a fűszeres lé alaposan átjárja majd.

A karfiolt rózsáira szedjük, a megtisztított sárgarépát nagyobb darabokra vágjuk.

A vizet a sóval felforraljuk. Az üvegek aljába egy-egy szál megmosott kaprot teszünk, erre kerül állítva, szépen elrendezve az uborka illetve a karfiol és a répa. (Egyszerűbb beletenni az uborkát, ha kicsit megdöntjük az üveget.)

Közben szórunk bele borsot, teszünk bele megtisztított fokhagymagerezdet, babérlevelet, de mehet bele csombor és torma is, vagy akár csípős paprika (ízlés szerint). Az üvegek közepére és tetejére is kerül egy-egy szál kapor, végül kenyeret teszünk a tetejére, és felöntjük annyi sós, forró vízzel, hogy teljesen ellepjen mindent, a kenyeret is.

Lefedve meleg, félárnyékos helyre tesszük 2-3 napigra. (Célszerű alá tenni egy tálat arra az esetre, ha kifut a leve.)

Amikor már nem harsány zöld az uborka, de még nem is forr, leszűrjük a levét, áttesszük a zöldségeket egy kisebb edénybe, felöntjük a lével, és hűtőbe tesszük - így még 2-3 hétig eláll.

(A kenyeret be lehet csomagolni egy gézdarabba, így könnyebben leemelhető majd az uborka tetejéről, és kevésbé lesz zavaros a lé.)

Megjegyzés:

A receptet Dr. Kazsimérszki Alida külde be. Köszönjük!