Kovászos uborka nyárira – és télire

Kovászos uborka nyárira – és télire
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • egy 4-5 l-es üveghez:
  • kb. 2,5 kg uborka
  • 2 szál kapor
  • 15 gerezd fokhagyma
  • só (ízléstől függ)
  • egy szelet kenyér
  • Hozzávalók
  • 2,5 kg uborka
  • 2 szál kapor
  • 15 gerezd fokhagyma
  • só (ízléstől függ)
  • egy szelet kenyér

Elkészítés:

Az uborkákat megmossuk, a végét levágjuk és keresztben belevágunk a két végébe.

Az üveg aljára tesszük az egyik kaprot, majd belerakosgatjuk az uborkát. A fokhagymát elosztva időnként beleszójuk. A tetejére rakjuk a másik szál kaprot és a szelet kenyeret.

(Én a vizet úgy szoktam rárakni, hogy a bojler által engedett melegvízbe fél literenként teszek egy csapott evőkanál sót, elkeverem és ráöntöm, így rendesen eloszlik a só. Ez elég sós lesz, de mi így szeretjük. Van olyan recept, ahol 1 l vízbe van rakva az egy csapott evőkanál só – ki, hogyan szereti.)

Kistányérral letakarjuk, majd kitesszük az erkélyre. (Nekünk van nád árnyékolónk, így ropogós marad az uborka. Akkor puhulhat meg, ha hirtelen éri a nagy hő.)Három nap múlva megkóstoljuk. ha nem jó még hagyjuk, addig, amíg megkóstolva már ízlik. Ha már jó, bevesszük a lakásba, hogy hűljön.

A téli elrakáshoz az uborkákat egy tálba kiszedjük. Ha még meleg, a hűtőben lehűtjük. A levet sűrű levesszűrő szitán leszűrjük. A lébe teszünk egy mokkás kanál szalicilt és keverve feloldjuk. A levet is le kell hűteni.

Az uborkákat csavaros üvegbe tesszük, ráöntjük a lét, mindegyik tetejére teszek egy csipet szalicilt és légmentesen lezárjuk. Hűvös helyre tesszük.

Megjegyzés:

A receptet Pálfi Attiláné küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti