Köszméte krémes szelet málnahabbal

Köszméte krémes szelet málnahabbal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 5 db tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • *
  • a köszméte krémhez:
  • 65 dkg köszméte (egres)
  • kb. 20 dkg cukor (ízlés szerint)
  • vaníliacukor (ízlés szerint)
  • 3 dl habtejszín
  • 25 g étkezési zselatin
  • *
  • a málnahabhoz:
  • 3 dl habtejszín
  • 1 kávéskanál Bolero málnaízű italpor
  • *
  • a málnazseléhez:
  • 1 dl málnaszörp
  • 2 csomag színtelen tortazselépor
  • kb. 20 dkg keksz (nekem most vajas kekszem volt itthon)
  • 5 db tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 65 dkg köszméte (egres)
  • 20 dkg cukor
  • vaníliacukor
  • 3 dl habtejszín
  • 25 g étkezési zselatin
  • 3 dl habtejszín
  • 1 kávéskanál Bolero málnaízű italpor
  • 1 dl málnaszörp
  • 2 csomag színtelen tortazselépor
  • 20 dkg keksz

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgákat egyesével hozzákeverjük. A sütőporral elkevert lisztet 2-3 részletben a masszába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt 30×30 cm-es tepsibe öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A tepsiből kivéve hűlni hagyjuk.

A köszméte krémhez a megtisztított egrest 1 dl vízzel és kb. 20 dkg cukorral, vaníliacukorral feltesszük főni, és addig főzzük, amíg az egres meg nem puhul. A tűzről levéve kihűlni hagyjuk, majd szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele.

Az étkezési zselatinra 1 dl vizet öntünk, és félretesszük. A habtejszínt felverjük, és az átpasszírozott köszmétével óvatosan összekeverjük, ha szükséges porcukorral ízesíthetjük még. A zselatint mikróban addig melegítjük, amíg a zselatin feloldódik. Ha langyosra visszahűlt 2-3 evőkanálnyi köszmétés masszával összekeverjük, majd a többi masszával gyors mozdulatokkal egyneművé kavarjuk. Hűtőbe tesszük, és amikor dermedni kezd, a tepsibe visszatett piskótalapon elegyengetjük.

Keksszel kirakjuk a krém tetejét és visszatesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a málnahabot. A 3 dl habtejszínt felverjük, amihez a Bolero italport is hozzáadjuk. A keksz tetején elsimítjuk, újra hűtőbe tesszük a zselatin elkészítésének idejére.

A színtelen tortazselatint előírás szerint elkészítjük úgy, hogy a megadott vizből 1dl-t málnaszörppel helyettesítünk. A málnahabra óvatosan rákanalazzuk a kellően langyos zselét, majd további legalább 2-3 órára a hűtőbe visszatesszük.
Utána már szépen szeletelhető.

Megjegyzés:

A receptet Gál Hedvig küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti