Körtetorta

Körtetorta

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

6 szelethez:

a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg cukor
  • 1-2 evőkanál tejföl

a töltelékhez:

  • 1 kg körte
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Beletesszük a cukrot, egy csipet sót, a tejfölt, és tésztává gyúrjuk. Letakarva hűtőbe tesszük 30 percre. Megtisztítjuk, és hatfelé vágjuk a körtéket. Kiszedjük a magházakat.

A vajat feltesszük melegedni, majd beleszórjuk a cukrot, és kicsit karamellizáljuk. Beletesszük a körtedarabokat, és nagyon kíméletesen pároljuk 15-20 percen át, amíg a körte roppanósra nem puhul. Nem baj, ha a cukor tovább pirul kicsit, de nem éghet meg.

A kész körtéket elrendezzük egy kisebb gyümölcstorta formában, és ráöntjük a karamelles cukrot is.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Kinyújtjuk a tésztát, és betakarjuk vele a körteszeleteket. A tészta széleit lenyomkodjuk a forma aljáig. Megszurkáljuk pár helyen a tésztát, és a sütőbe kb. 25 percig sütjük.

Amikor szépen megsült a tészta, kivesszük. Pár percen át pihentetjük, majd kiborítjuk. Ha pár körte nem jön ki rendesen, akkor azt is rátesszük a tortára, és melegen szeleteljük.

Neked ajánljuk