Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 37,5 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 375 ml tej
  • 40 dkg darált mák
  • 10 dkg mandula
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kg körte
  • 1 dl fehérbor
  • 1 citrom leve
  • 1 szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • fél csomag fehér tortabevonó zselé
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 37,5 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 375 ml tej
  • 40 dkg darált mák
  • 10 dkg mandula
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kg körte
  • 1 dl fehérbor
  • 1 citrom leve
  • 1 szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • fél csomag fehér tortabevonó zselé

Körtés máktorta

Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges

Elkészítés:

A lisztet a vajjal, 10 dkg cukorral és 1 tojással összegyúrom. Cipóvá formázom, fóliába csomagolom, és fél órára beteszem a hűtőbe.

A tejet felforralom, belekeverem a mákot, 2 evőkanál kivételével a mandulát, 12,5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, és 4 percig kevergetve főzöm. Kissé hűlni hagyom, majd a maradék 3 tojást is beledolgozom.

Meghámozom a körtéket, magházukat kiemelem, a húsukat vékony szeletekre vágom. A bort felforralom fél dl vízzel, a citromlével, a maradék cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal. A körteszeleteket 2-3 percig főzöm benne. Kidobom a fűszereket, és 24 szelet körte kivételével a többit kiszedem.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Kivajazok egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, belenyomkodom a tésztát úgy, hogy kb. 3 cm magas pereme is legyen. Villával többször megszurkálom. Belesimítom a mákmassza felét, szétosztom rajta a kiszedett körtéket, és befedem a maradék mákmasszával.

A sütőben 50-60 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni. A maradék 24 körteszeletet kiveszem a formából, és a maradék 2 evőkanál mandulával elrendezem a torta tetején.

A levet vízzel 125 ml-re kiegészítem, felforralom, és elkeverem a tortabevonóval. Kb. 1 percig hűlni hagyom, és bevonom vele a torta tetejét. Ha megszilárdult, leveszem a tortakarikát, és szeletelem.