Körtés galette

Körtés galette
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg teljeskiőrlésű liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 evőkanál cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • *
  • a töltelékhez:
  • 5-6 db közepes méretű körte
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 egész tojás
  • (a megadott mennyiség egy 28 cm-es galette-hez elegendő)
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg teljeskiőrlésű liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 evőkanál cukor
  • fél db citrom reszelt héja
  • 5-6 db közepes méretű körte
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A tésztához a liszteket és a sót összekeverjük, majd belemorzsoljuk a kockára vágott hideg vajat. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a vizet, a cukrot és a citrom resztelt héját. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen összeáll, majd 10-15 percre hűtőszekrénybe tesszük, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele.

A körtét megmossuk és szeletekre vágjuk. (Ha igazán rusztikus desszertre vágyunk hagyjuk meg a körték kis szárát és így szeleteljük fel.) Keverjük össze a barna cukrot, a fahéjat és a keményítőt, majd forgassuk össze a körtével.

A sütőt alsó-felső sütésen 200°C-ra (légkeverésen 180°C-ra) előmelegítjük.

A tésztát egy lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, ha a széle repedezik, akkor kicsit összenyomkodjuk az ujjunkkal. A tészta közepére pakoljuk a körtéket, de nem fedjük be teljesen a tésztát, 2-3 centit szabadon hagyunk a szélén. Ráhajtogatjuk a tészta széleit a töltelékre, majd a peremét megkenjük felvert tojással.

Az előmelegített sütőbe toljuk és körülbelül 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.



Megjegyzés:

A receptet Smid Attila küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti