Körtés-diós lepény

Körtés-diós lepény

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

Egy 22 x 32 cm-es tepsihez:

  • 4-5 db körte
  • 1/2 citrom leve
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • 12 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 2 dkg kakaó (cukrozatlan)
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 dl tejföl
  • 1-2 evőkanál sárgabaracklekvár a lekenéshez

Elkészítés:

A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat kivájjuk. Ezután a gyümölcsöt ízlés szerinti cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, és összeforgatjuk. (A citromlé megvédi a körtét a barnulástól.)

A margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a tejfölt. Ezután állandó keverés mellett, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a kakaót, a diót, végül a sütőporral összekevert lisztet is (egy sűrűbb masszát fogunk kapni).

A tepsit sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát, és egyenletesen elsimítsuk a tetejét. Ezután ráhelyezzük a cikkekre vágott körtét. Előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt megsütjük (tűpróba).

A lekvárt állandó keverés mellett forráspontig melegítjük. (Ha túl sűrű lenne, picike vizet öntünk hozzá melegítés közben.) A sütőből kivesszük az elkészült süteményt, majd egy ecsettel lekenjük a tetejét a forró lekvárral. Ezután hagyjuk kicsit hűlni a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy rácsra, és egészen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk.

Neked ajánljuk