Kőrösi csepleszes májas

Kőrösi csepleszes májas
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória költséges
Hozzávalók:
  • 3 kg sertéslapocka
  • 1,5 kg sertésmáj
  • 3 db cseplesz (sertés hashártya) a henteseknél megrendelésre lehet kapni
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 kis fej fokhagyma
  • 10 tenyérnyi szelet szikkadt kenyér
  • 10 db tojás
  • 10 dkg őrölt fűszerpaprika
  • 1 evőkanál frissen őrölt bors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál morzsolt majoranna
  • 10 dkg mangalica zsír
  • só, ízlés szerint
  • 3 kg sertéslapocka
  • 1,5 kg sertésmáj
  • 3 db sertés hashártya
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 kis fej fokhagyma
  • 10 tenyérnyi szelet szikkadt kenyér
  • 10 db tojás
  • 10 dkg őrölt fűszerpaprika
  • 1 evőkanál frissen őrölt bors
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál morzsolt majoranna
  • 10 dkg mangalica zsír
  • só, ízlés szerint

Elkészítés:

A csepleszeket langyos vízben többször átmossuk, majd egy tálka hideg vízbe rakva félretesszük.

A hagymákat megtisztítjuk. A vörös hagymákat apróra kockázzuk és a mangalica zsíron megpirítjuk. Nem baj, ha a szokásosnál zsírosabb, a többlet zsír elfér a keverékben.
A fokhagymákat vízben puhára főzzük, majd a főzővízből kivéve a pirított vöröshagymával együtt félretesszük hűlni.

A lapockát és a májat, valamint a szikkadt kenyereket ujjnyi szélesen felcsíkozzuk. Az előkészített alapanyagokat a húsdaráló kisebb lyukú vágólapját használva ledaráljuk. (Célszerű az alapanyagokat váltakozva darálni, mert a máj és a hagymák levet eresztenek, amit a kenyérrel és a hússal ki lehet nyomni.)

A ledarált alapanyagba beleütjük a tojásokat és kézzel összegyúrjuk a masszát. Közben óvatosan adagoljuk bele a fűszereket, hogy össze ne csomósodjanak. A só mennyiségét ízlés szerint adagoljuk bele. Lehet őrölt csípős paprikát is beletenni, ha a család minden tagja szereti.

A csepleszeket kivesszük a vízből és tésztaszűrőben lecsepegtetjük. A masszát kb. félkilós cipócskákba szedjük. Ügyességünktől függően 8- 10 db. kis cipónk lesz. A csepleszekből megfelelő méretű téglalapokat vágunk és beburkoljuk velük a cipókat.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe annyi kész cipót teszünk, amennyi néhány nap alatt el fog fogyni. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 90 perc alatt kisütjük. A többi cipót a kereskedelemben kapható alufóliáből készült edényekbe tesszük és lefagyasztjuk.

Megjegyzés:

A receptet Patay Zoltán küldte be. Köszönjük!