Körmös bableves

Körmös bableves

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 2 dl vagy egy bögre tarka bab
  • 2 db köröm négy felé vágva
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 2 szál sárga répa
  • 2 szál zöldség
  • fél zeller gumó
  • 1 db vöröshagyma (kisebb)
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 db hegyes erős paprika (aki nem szereti, annak tv paprika)
  • 1 db paradicsom

a csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • kb. 2 evőkanál liszt

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk. A körmöt és a füstölt húst megmossuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A hagymákat megtisztítjuk. Veszünk egy nagy fazekat, beleöntjük a beáztatott babot, belerakjuk a körmöket, a füstölt húst, a hagymákat, a babérlevelet, a felkarikázott zöldségeket, a paradicsomot, és a paprikát, felöntjük kb. 2 l vízzel, majd lassú tűzön legalább 2 órán át főzzük. Amíg fő a bablevesünk, elkészítjük a csipkét.

A tojást felverjük és elkeverjük benne a lisztet (jó kemény tésztát kel kapni). Összegyúrjuk, majd kilapítjuk, és kis tésztákat csipkedünk belőle, és egy enyhén lisztezett tányérra rakjuk.

Ha puha a bab, akkor belerakjuk a csipetkét és puhára főzzük. Ha minden megpuhult, akkor berántjuk: a zsírt felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, világos zsemle színűre pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a piros paprikát, elkeverjük, majd felengedjük 2 dl hideg vízzel. A forrásban lévő levesbe öntjük, jól kiforraljuk, és kész is a finom bableves.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk