Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal

Kolbászos lencseleves kapros krumpligombóccal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 20 dkg lencse
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 3 db debreceni
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db krumpli (közepes)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 db babérlevél
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 l víz
  • a kapros krumpligombóchoz:
  • 2 db krumpli (közepes)
  • 1 db tojás
  • 1 kisebb csokor kapor
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 20 dkg lencse
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 3 db debreceni
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db krumpli (közepes)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 db babérlevél
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 l víz
  • 2 db krumpli (közepes)
  • 1 db tojás
  • 1 kisebb csokor kapor
  • 3-4 evőkanál liszt

Elkészítés:

A lencsét átválogatjuk, majd alaposan megmossuk. A füstölt kolbászt és a debrecenit felkarikázzuk. A krumplit megpucoljuk, majd kisebb kockára vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén megpucoljuk, majd a vöröshagymát apróra vágjuk. A lencsét egy edénybe tesszük, a vízzel felöntjük, hozzáadjuk a babérlevelet, és megszórjuk egy kevés sóval. Ezután felforraljuk, majd kisebbre vesszük a lángot és szép lassan főzzük.

Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és pár perc alatt szép pirosra sütjük, majd a zsiradékból kiszedjük.

A visszamaradt zsiradékot megszórjuk a liszttel, és pár pillanatig pirítjuk, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és alaposan összekeverjük. Ezután pár percig hűlni hagyjuk, majd egy pohár hideg vízzel felöntjük, és csomómentesre keverjük.

A vízzel felengedett rántást a lencséhez öntjük, beletesszük az előzőleg elősütött kolbászkarikákat, és beletesszük az apróra vágott krumplit is. Ezután addig főzzük a levest, amíg a lencse és a krumpli is megpuhul. (Arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük a lencsét!) Ameddig a leves fő, elkészítjük a kapros krumpligombócot. A krumplit megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.

Amikor megfőtt leszűrjük, és még melegen a krumplinyomón átnyomjuk. Ezután teljesen kihűtjük. (Krumplinyomó hiányába, villával alaposan törjük össze.) Amikor a krumpli kihűlt, egy pici sóval megszórjuk, majd hozzáadjuk a több mint fele lisztet, az apróra vágott kaprot, az egész tojást, majd összegyúrjuk. Gyúrás közben, apránként adjunk még hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. (Ne legyen se túl lágy, se pedig túl kemény!)

Ezután nedves kézzel kisebb gombócokat formázunk belőle, és enyhén sós vízben, pár perc alatt készre főzzük. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, még 3-4 percig főzzük, majd a vízből kiszedjük, lecsepegtetjük, és tálalásig melegen tartjuk.

Tálaláskor a levest tányérba szedjük, majd bele pár darab gombócot bele téve kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti