Kókuszos lekváros kosárkák

Kókuszos lekváros kosárkák
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 350 g finomliszt
  • 250 g vaj (hideg vaj, kockákra vágva)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál jéghideg víz
  • a töltelékhez:
  • 2 db tojás
  • 105 g cukor
  • 55 g olvasztott vaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 125 g kókuszreszelék lekvár
  • 350 g finomliszt
  • 250 g vaj
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál jéghideg víz
  • 2 db tojás
  • 105 g cukor
  • 55 g olvasztott vaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 125 g kókuszreszelék lekvár

Elkészítés:

Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat. Alaposan összedolgozzuk, addig, hogy morzsa állagú keveréket kapjunk. (Jó, hogyha a tésztában borsó nagyságú vaj darabkák maradnak.)

Ezt követően elkezdjük adagolni evőkanalanként a hideg vizet. Akkor jó az állaga, ha egy kis adag tésztát összenyomva összeáll. Abban az esetben, ha a tészta nem áll össze, tovább adagoljuk a vizet. (Azonban a túl sok víztől a tészta kemény lehet.)

A morzsás állagú tésztát egy nyújtódeszkára öntjük, és egy gombócot formálunk belőle, arra figyelve, hogy a tésztát nem gyúrhatjuk. A tésztánk akkor lesz jó, ha apró vajdarabkák még látszódnak benne. A gombócot egy kis liszttel hintjük le, és folpackba tekerjük. Minimum 1 órára a hűtőbe tesszük, de az az ideális, ha egy éjszakát ott tölt.

A töltelék elkészítéséhez a tojást összekeverjük a cukorral, az olvasztott vajjal, a vaníliával és a kókuszreszelékkel.

A kosárka formákat vajjal kikenjük. A tésztából kis golyókat készítünk, majd a kosárka formájának megfelelőre formázzuk. A kosárka aljára kerül a lekvár, amire végezetül rátesszük a kókuszos masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

A formákból csak akkor szedjük ki, amikor már teljesen kihűlt

Megjegyzés:

A receptet Jakabné Kóber Anita küldte be. Köszönjük!