Kókuszos-kekszes őzgerinc

Kókuszos-kekszes őzgerinc
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a kókuszos réteghez:
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 2 teáskanál étkezési zselatin
  • a kakaós töltelékhez:
  • 30 dkg keksz
  • 1,7 dl víz
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg margarin
  • 1 evőkanál rum
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 2 teáskanál étkezési zselatin
  • 30 dkg keksz
  • 1,7 dl víz
  • 15 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 20 dkg margarin
  • 1 evőkanál rum

Elkészítés:

Először a kókuszos részt készítjük el. A tejet felforraljuk a cukorral. Kevés tejet elvéve belőle a lisztet csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a forró tejhez. A tűzről levéve belekeverjük a vaníliás cukrot, tovább hűtve, kevés tejet elvéve a zselatint feloldjuk, és ezt is a tejhez öntjük. Végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket is.

Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, és belenyomkodjuk a kókuszos masszát úgy, hogy az oldalára is kerüljön. A tetejére tegyünk félre belőle.

Elkészítjük a kakaós tésztát: a keksz felét apróra tördeljük, a másik felét ledaráljuk. A vizet, porcukrot, kakaót és a vajat egy edénybe tesszük, és 5 percig főzzük. A végén hozzáöntjük a rumot, majd jól elkeverjük a keksszel.

Az őzgerinc formát kibéleljük a fehér masszával, erre pakoljuk a barna részt, végül a tetejét a fehér, megmaradt kókuszos krémmel zárjuk. (Jól nyomkodjuk bele!) A hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen. Amikor úgy látjuk, hogy már eléggé meg van keményedve, egy tálcát a forma tetejére rakva, gyors mozdulattal megfordítjuk, így is jön a sütemény a formából.

Nagyon finom, könnyen elkészíthető finomság.

Megjegyzés:

A receptet Szepesi Ágnes küldte be. Köszönjük!