Kókuszos-dióhabos csiga

Kókuszos-dióhabos csiga

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg tehéntúró
  • 2 dl tejföl (2,8%-os)
  • 10 dkg vaj (fagyos-hideg)
  • 4 db tojássárga (nagy)
  • csipet só
  • *
  • a kókuszhabos töltelékhez:
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg darált dió
  • 4 db tojásfehérje (nagy)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, és egy csipet sóval. Ezután hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, majd elkezdjük összemorzsolni a tésztát. (Gyorsan dolgozzunk vele, hogy a vaj ne melegedjen fel a kezünktől!) Ezután a közepébe egy mélyedést csináljunk, beletesszük a túrót, a tejfölt, hozzáadjuk a tojássárgáját, kicsit összekeverjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Egy könnyen nyújtható tésztát kell kapjunk, így ha szükséges, gyúrás közben még adhatunk hozzá egy kevés lisztet.)

Ezután a tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd rákenjük a kókuszhabos tölteléket (kb. fél cm vastagra nyújtjuk ki a tésztát).

A tojásfehérjéhez hozzáadunk egy csipet sót, majd elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett hozzákanalazzuk a vaníliás cukorral összekevert porcukrot, és keményebb habbá verjük. (Nem lesz teljesen kemény a hab.) Ezután hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a darált diót, majd fakanállal óvatosan összekeverjük, összeforgatjuk.

A vékonyra kinyújtott tésztára egyenletesen rákenjük a kókuszhabot, majd feltekerjük, int a bejglit. Ezután egy éles késsel kb. 1-1,5 cm-es szeleteket vágunk belőle, majd az így kapott csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb elhelyezzük. Közepesre előmelegített sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt megsütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.)

Amikor a csigák teljesen kihűltek, felolvasztjuk a csokoládét, majd ízlés szerint a tetejére csorgatjuk, és megvárjuk, amíg megdermed.

Tálalás előtt a kókuszhabos csigákat ízlés szerint megszórjuk porcukorral, úgy kínáljuk. A túrótól a tészta finom, puha marad, és a csokoládé remekül illik a kókuszos ízhez.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk