Kókuszos-citromos diótorta

Kókuszos-citromos diótorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 8 dkg darált dió
  • 8 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
  • 12 dkg porcukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • a kókuszos-citromos krémhezi:
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • a díszítéshez:
  • 2-3 evőkanál kókuszreszelék
  • pár csepp zöld színű ételfesték
  • 1 csomag tojáscukor
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • 8 dkg darált dió
  • 8 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
  • 12 dkg porcukor
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 2-3 evőkanál kókuszreszelék
  • pár csepp zöld színű ételfesték
  • 1 csomag tojáscukor

Elkészítés:

A porcukrot a keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és robotgéppel jó habosra keverjük. Ezután hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal óvatosan összeforgatjuk. Ezután hozzáadjuk a darált diót, és szintén óvatosan összeforgatjuk.

A tortaformát kizsírozzuk, kilisztezzük, majd egyenletesen beleöntjük a masszát (ízlés szerint sütőpapírt is tehetünk a formába, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni). Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt (tűpróbáig) készre sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon 30 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. A krémhez a vajat jó habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és citromlével, majd hozzákeverjük a mascarponét is. (Közben megkóstoljuk, és ízlés szerint adunk hozzá citromlevet.) Ezután hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és szintén alaposan összekeverjük.

A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd fakanállal apránként összekeverjük a kókuszos krémmel. A teljesen kihűlt tortalapot két egyforma lappá vágjuk, majd megtöltjük, és bevonjuk a krémmel.

A kókuszreszelékre csepegtetjük az ételfestéket, majd alaposan összekeverjük, hogy szép zöld színt kapjon. A megszínezett kókuszreszelékkel először körbe szórjuk a tortát, majd a tetejét is. Ezután ízlés szerint kirakjuk a tojáscukorral. (Díszíthetjük még citromfűvel, cukorvirággal, vagy mint én, ibolyával.) Ezután pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

A tésztája pille könnyű, a kókuszos krémhez pedig nagyon jól illik a citrom íze.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti