Kokosky

Kokosky
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a linzerhez:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 db tojássárgája
  • a linzerek szaggatásához:
  • 5 cm-es pogácsa szaggató
  • a linzerek csokoládéba mártásához:
  • 10 dkg olvasztott csokoládé
  • a kókuszos tetőhöz:
  • 4 tojásfehérje
  • 24 dkg kristálycukor
  • 1 pici só
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • a krémhez:
  • 3 dl főzőtejszín
  • 30 dkg kristálycukor
  • 37,5 dkg vaj
  • 15 dkg kakaópor
  • továbbá:
  • 4 evőkanál meggydzsem
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 db tojássárgája
  • 5 cm-es pogácsa szaggató
  • 10 dkg olvasztott csokoládé
  • 4 db tojásfehérje
  • 24 dkg kristálycukor
  • 1 pici
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 3 dl főzőtejszín
  • 30 dkg kristálycukor
  • 37,5 dkg vaj
  • 15 dkg kakaópor
  • 4 evőkanál meggydzsem

Elkészítés:

Már reggel vagy sütés előtt legalább 12 órával elkészítjük a krémet. Ehhez a tejszínt egy lábasban a cukorral együtt kevergetve 7-8 percig forraljuk. A vajat beletesszük, felolvadásig kevergetjük, majd a kakaót is beleszitáljuk. Jól elkeverjük, a tűzről lehúzzuk, hűlni hagyjuk, majd a hűtőszekrénybe tesszük pár órára. Ezután elektromos habverővel jó habosra keverjük.

A linzer hozzávalóit összegyúrjuk, és 30 percre a fagyasztóba tesszük. A hűsölés után 3 mm vastagra nyújtjuk, 5 cm-es szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapíros nagy tepsire sorakoztatjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

A kókuszos tetőhöz a tojásfehérjéket pici sóval elkezdjük verni, és fokozatosan adagolva a cukrot keményre felverjük. A kókuszreszeléket hozzákeverjük, majd díszítőcső nélküli habzsákba tesszük. Sütőpapíros tepsire kis kupakokat nyomunk belőle (a linzer nyomokban, ahonnan leszedtük a linzereket és így egyforma lesz az aljával). 100 fokra melegített sütőbe téve szárítani kezdjük, 20 perc után a hőmérsékletet 50 fokra lecsökkentjük. (Én 1 órát szárítottam.)

A linzerek oldalát olvasztott csokiba mártjuk, majd rácsra tesszük és a hűtőbe tesszük.

A krémet csillagcsőrös habzsákba tesszük, és a linzerekre körbe nyomunk kétsorosan a krémből. Újból visszatesszük a hűtőbe, hogy jól megdermedjen a krém.
Ezután a közepére nyomunk a meggylekvárból, rátesszük a kókuszos kupakokat és készen is van a finom sütemény.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!