Hozzávalók:
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 kis vöröshagyma
  • szemes bors
  • babérlevél
  • 2 kg sertéscsülök, -köröm, -bőrke
  • 1 kg főtlen füstölt tarja
  • 40-50 dkg tarja
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 kis vöröshagyma
  • szemes bors
  • babérlevél
  • 2 kg sertéscsülök, -köröm, -bőrke
  • 1 kg főtlen füstölt tarja
  • 50 dkg tarja

Kocsonya

Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát

Elkészítés:

Egy 7 literes fazékba felteszem főni a megtisztított csülköt, bőrkét, és a körmöt kb. 4-5 liter vízben. Amikor először felforr, leszedem a tetejérőla habot egy szűrővel. Ezután már mehetnek bele a fűszerek, a fokhgyma, és a vöröshagyma. Sóból nem kell sok bele, mivel füstölt husi is van, az pedig már önmagában elég sós.

Egészen kis lángra veszem alatta a gázt. Így főhet fedő nélkül 4-5 óra hosszat is, akkor mehet bele a füstölt tarja, és ízlés szerint a füstöletlen tarja is. Ezután még főhet tovább, nagyon lassan, fedő nélkül 2-3 órát.

Még mielőtt leszűrném és kicsontoznám, hagyom még pihenni 10 percet, hogy egy kicsit letisztuljon.

Szétosztom tálakba, figyelek, hogy legyen mindegyikben mindenféle hús, és szedek rá annyi levet, amennyi elfedi.

Tipp: Még finomabb lehet, ha a tálakba a kocsonya alá teszünk egészen vékonyra szeletelt nyers fokhagymát, és arra tesszük a húst, majd a levet. Ezután mehet ki az udvarra/erkélyre/hűtőbe és hagyjuk állni.

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti