Klasszkikus aranygaluska vaníliasodóval

Klasszkikus aranygaluska vaníliasodóval

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 db tojássárga
  • 3 dkg élesztő
  • tej
  • csipet só

A szóráshoz:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg vaj

A sodóhoz:

  • 5 dl tej
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 ek. finomliszt

Elkészítés:

Langyos, cukros tejben élesztőt futtatok és összedolgozom a tészta alapanyagaival, majd 1 órán át kelesztem.

Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom és galuskákra szaggatom. Ezeket olvasztott vajba, majd cukros darált dióba forgatom és kikent, lisztezett tepsibe rakom.

Leteszek 2-3 réteget egymásra és cukros dióval hintem, utána 15-20 perces kelesztés után aranybarnára sütöm.

A vaníliasodóhoz kikeverem a tojássárgát, deci tejet, lisztet és felforralom a többi tejet vaníliás cukorral, végül összevegyítem a kettőt.

Kevergetve sűrűre főzöm lassan, majd tűzről lehúzva vajat olvasztok benne és a tojásfehérjéket cukorral felverve beleforgatom.

Neked ajánljuk