Hozzávalók:
  • 8 személyre:
  • 1,2 kg marhalábszár, -szegy vagy -rostélyos,
  • 60 dkg ritka csont,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 körömnyi cseresznyepaprika,
  • 15 szem bors,
  • 1 kávéskanál sáfrány(os szeklice),
  • 80 dkg vegyes leveszöldség,
  • 30 dkg kelkáposzta,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 zöldpaprika,
  • 1 paradicsom,
  • 16 dkg finommetélt
  • 1,2 kg marhalábszár, -szegy vagy -rostélyos,
  • 60 dkg ritka csont
  • 1 hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • cseresznyepaprika
  • 15 szem bors
  • 1 kávéskanál sáfrány
  • 80 dkg leveszöldség
  • 30 dkg kelkáposzta
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 16 dkg finommetélt

Klasszikus marhahúsleves

Elkészítési idő
4,0 26 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát

Elkészítés:

A húst és a csontot megmossuk, a húst 3-4 darabra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a cseresznyepaprikát leöblítjük, a borsot és a sárfrány(os szeklicé)t teatojásba zárjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk. A kelkáposztát, a csokorban hagyott petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot leöblítjük.

A csontot és a húst egy nagyobb fazék aljára tesszük, felöntjük 3 l hideg vízzel. Forrásig hevítjük, első habját szitakanállal leszedjük, majd hozzáadjuk a teatojást, a hagymát, a fokhagymát, a cseresznyepaprikát és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassan gyöngyöző forralással fél óráig főzzük.

A leveshez adjuk a vegyes zöldséget, a kelkáposztát, a csokorban hagyott petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, majd további lassú forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.

Enyhén sós vízben kifőzzük a finommetéltet, leszűrjük, rámerünk egy kevés húslevest, melegen tartjuk.

A húsleves felszínéről leszedjük a zsiradékot. A levest merőkanállal előmelegített tálba szedjük-szűrjük, hozzáadjuk a tésztát. A zöldséget és a húst előmelegített tálra rendezzük, és a levessel együtt vagy utána, tetszés szerinti mártásokkal tálaljuk.