Kis és óriás pozsonyi kifli

Kis és óriás pozsonyi kifli

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

töltelékhez:

  • 200 g darált dió
  • 180 g kristálycukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 160 ml víz
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • *

a tésztához:

  • 150 ml hideg tej
  • 80 g porcukor
  • 18 g élesztő
  • 120 g vaj
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 db tojássárgája
  • 500 g liszt
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A töltelékhez elkészítéséhez a hozzávalókat egy edénybe rakjuk és pár perc alatt szépen összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot és a sót. Összekeverjük, utána mehet bele a vaj, a tej, a zsír, a tojás végül belemorzsoljuk az élesztőt is. Összegyúrjuk a tésztát és fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe rakjuk. Ezután 12 diónyi darabkára osztjuk és mindegyikből kis golyót formázunk. A maradék tésztát két részre osztjuk.

A kis golyókat a tenyerünkkel kilapítjuk és ovális formájúra nyújtjuk, majd hosszában az egyik szélére tölteléket rakunk és feltekerjük, finoman átsodorjuk, és patkó alakúra hajtjuk. Ugyanígy teszünk a két nagyobb tésztadarabbal, csak több tölteléket rakjunk bele.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, lekenjük tojássárgájával és 1 órát pihentetjük. Ezután megismételjük a lekenést tojásfehérjével, és újabb egy órát hagyjuk pihenni.

A kis kifliket 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. A nagyokat 20 perc alatt sütjük meg.

A receptet Botos Anna küldte be. Köszönjük

Neked ajánljuk