Királyfi szelet

Királyfi szelet

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a kakaós piskóta hozzávalói:

  • 8 tojás sárgája + fehérje
  • 28 dkg finomliszt
  • 8 dkg rétesliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 1,2 dlo laj
  • 1,2 dl tej
  • 1 sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó

a középső diós lap hozzávalói:

  • 8 tojás fehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 üveg meggy befőtt

a sárga krém hozzávalói:

  • 8 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 25 dkg porcukor

a tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj

(a tepsi mérete: 37 x 25 cm)

Elkészítés:

A sütemény elég munkaigényes, és nem is a legolcsóbb, de nagyon kiadós, extrém finom, így ne csak karácsonyra, hanem kisebb összejövetelekre is bátran készítsük el, nagyon népszerű lesz.

A tojások sárgáját felverjük a porcukorral, beletesszük az olajat, a tejet, majd a liszttel elkevert sütőport és kakaót. Hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét. Vajjal kikent, lisztezett, az alján sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 150 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Amikor kisült, kiborítjuk, még frissen lehúzzuk róla a sütőpapírt és a rácson hagyjuk kihűlni.

Ezután elkészítjük a másik lapot. Ismét kivajazom, lisztezem a tepsit, aljára sütőpapírt teszünk. A tojásfehérjéket felverjük a porcukorral, belekeverjükm a darált diót, a lisztben elkevert sütőport, majd a tepsibe öntve beleszórjuk a meggyet is arányosan elosztva. 150 fokra előmelegített sütőben ugyancsak tűpróbáig sütjük. Ezután ezt is a rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk. Kicsi édes morzsával vagy liszttel megszórjuk a tetejét, amit ráborítunk a szilikonos sütőpapírra, így nem fog odaragadni.

Miközben hűlnek a lapok, elkezdjük a sárga krém elkészítését. Egy edényben vizet forralunk, fölé helyezünk egy kisebb edényt. Így gőz felett besűrítjük a tojásokkal felvert porcukrot, majd kihűtjük. Ezután belekeverünk egy RAMA margarint. Ezt a krémet kétfelé vesszük.

Összeállítjuk a süteményt: A barna piskótára sárga krémet kenünk, erre jön a meggyes lap, újabb sárga kém, végül a barna piskóta.

A tetejére olvasszuk meg a csokoládét, keverjük el benne az olajat és vonjuk be vele a süteményt.

Csak hidegen szeleteljük, ekkor lesz nagyon dekoratív.

A receptet Nagyné Tóth Ildikó küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk