Képviselőfánk gluténmentesen

Képviselőfánk gluténmentesen

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 20 dkg rizsliszt
  • 10 dkg zsír
  • 5 tojás
  • 2 dl forró víz
  • csipet só

a vaníliakrémhez:

  • 5 tojás
  • 6 dl tej
  • 10 dkg rizsliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 rúd vanília vagy
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a zsírt és a csipet sót. Ha a zsír elolvadt, és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc).

A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe) csillagcsőrös habzsák segítségével dió nagyságú halmokat nyomunk. Egyenletes, jó meleg sütőbe (200-220 fok) tesszük. (A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. Utána még 5 percig csendesebb tűznél (180) ropogósra sütjük.)

Miután kihűltek, a kisült fánkok felső harmadát levágjuk, és vaníliakrémmel megtöltjük, valamint tejszínhabbal díszítjük.

A vaníliakrémet a következőképpen készítjük el: a tojásfehérjéket a cukor 2/3-ával (10 dkg) (gőz fölött) keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét (4 dl) forrni tesszük a vaníliarúd kikapart magjaival. A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral (5 dkg), a liszttel és a megmaradt hideg tejjel (2 dl). Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától.

A tűzről levéve (amíg forró), hozzáadagoljuk részletekben a tojáshabot, majd kihűtjük, és megtöltjük vele a fánkokat.

A receptet Scarlett6 küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk