Képviselőfánk (az örök klasszikus)

Képviselőfánk (az örök klasszikus)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 200 ml víz
  • 20 dkg vaj (olaj vagy zsír)
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 2 vaníliás cukor
  • 5-6 tojás mérettől függően
  • a krémhez:
  • 8 dl tej
  • 2 vaníliás dr. Oetker vaníliás pudingpor
  • 5-6 kanál cukor
  • 4 tojás (szétválasztva)
  • a tetejére:
  • 5 dl tejszínhab
  • 200 ml víz
  • 20 dkg vaj (olaj vagy zsír)
  • 20 dkg liszt
  • csipet
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5-6 sb tojás mérettől függően
  • 8 dl tej
  • 2 vaníliás dr. Oetker vaníliás pudingpor
  • 5-6 kanál cukor
  • 4 db tojás (szétválasztva)
  • 5 dl tejszínhab

Elkészítés:

A tésztához a vizet feltesszük forrni a sóval és a zsiradékkal, ha felforrt hozzáadjuk a lisztet. Kis lángon addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Kicsit kihűtjük.

Kézi mixerrel egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat. Sima fényes tésztát kapunk.

Sütőpapírral bélelt tepsire – távol egymástól – kis halmokat teszünk belőle (habzsákkal nyomva vagy vizes kézzel gombócokat formálva), és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 15-20 perc sütés után a hőfokot levesszük 150 fokra és további 10-15 percig sütjük. (ŰA sütés ideje alatt villával kitámaszthatjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozzon).

Ha elkészült, kinyitjuk a sütő ajtaját, és ott hagyjuk langyosra hűlni a tésztát.

A krémhez a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral, pudingporral simára keverjük, és sűrűre főzzük. Beleforgatjuk a fehérjehabot, simára összedolgozzuk, majd levesszük a tűzről. Langyosan a már kettévágott fánkok aljába töltjük, majd ha teljesen kihűlt, a keményre felvert tejszínhabot a tetejére halmozzuk, majd rátesszük a tészta „kalapját”.

Megjegyzés:

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!