Képviselőfánk

Képviselőfánk
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 200 g finomliszt
  • 100 g zsír
  • 5 db tojás
  • 2 dl víz (forró)
  • 1 csipet só
  • 1 vaníliás cukor
  • a vaníliakrémhez
  • 5 db tojás
  • 6 dl tej
  • 100 g finomliszt
  • 150 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliarúd)
  • a krém tetejére:
  • 3 dl habtejszín
  • 200 g finomliszt
  • 100 g zsír
  • 5 db tojás
  • 2 dl víz (forró)
  • 1 csipet
  • 1 vaníliás cukor
  • a vaníliakrémhez
  • 5 db tojás
  • 6 dl tej
  • 100 g finomliszt
  • 150 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy fél vaníliarúd)
  • 3 dl habtejszín

Elkészítés:

Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót és a vaníliás cukrot.

Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük.

Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk (vagy nyomózsák segítségével). A tetejét vízzel lespricceljük. A sütőbe egy kis lábosba tehetünk vizet is, hogy gőzben süljön a fánk. Igen fontos a tészta sütése. Egyenletes, jó meleg (220 fokos) sütőbe tesszük. (A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 20 percig, mert a tészta összeesik.) Utána visszavesszük a hőt 150 fokra és még kg 10-15 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük.

A krémhez először vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével. A lisztet kevés tejjel, tojássárgájával simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral egy nagy lábasban felforraljuk és a kikevert tojássárgás masszát belecsurgatjuk, sűrűre felfőzzük. Ezután apránként szép lazán hozzákeverjük a tojásfehérje habot.

A tejszínt keményre verjük. Először megtöltjük a vaníliás krémmel a fánkokat, erre jön kevés tejszín, majd a fánk kalapja. Porcukorral enyhén meghintjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!