Kelt tésztás sós rúd

Kelt tésztás sós rúd
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • kb. 24 db-hoz:
  • 45 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • 2 db tojássárga (nagy)
  • 1,5 teáskanál só
  • 1,5 dl olaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • a lekenéshez:
  • 1 tojássárga
  • 2 evőkanál tej
  • a szóráshoz:
  • mák, szezámmag, köménymag vagy tengeri só
  • 45 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • 2 db tojássárga (nagy)
  • 1,5 teáskanál
  • 1,5 dl olaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 db tojássárga
  • 2 evőkanál tej
  • mák
  • köménymag

Elkészítés:

A langyos tejhez hozzákeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A tojássárgáját összekeverjük az olajjal, majd a keverőtálba öntjük. Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd hozzászitáljuk a sóval összekevert lisztet. Ezután elindítjuk a robotgépet, és pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk).

A megdagasztott tésztát áttesszük egy kelesztőtálba, majd langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. (Én 20 cm hosszú, és 70 cm széles lappá nyújtottam ki a tésztát.) Ezután kb. 3 cm-es csíkokra vágjuk, majd minden tésztacsíkot félbehajtunk, és megcsavarjuk.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megcsavart tésztacsíkokat. A tojássárgát összekeverjük a tejjel, majd lekenjük a tésztacsíkokat. Ezután ízlés szerint megszórjuk magokkal vagy nagyobb szemű tengeri sóval, és szobahőmérsékleten újabb 30 percig kelesztjük. (Én mákkal szórtam meg.)

Előmelegített sütőbe tesszük, ahol közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.) A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagyjuk, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.

Nagyon finom, és letakarva a tésztája 1-2 napig puha marad.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!