Kelt tésztás hajtogatott leveles bukta

Kelt tésztás hajtogatott leveles bukta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • csipet só
  • csipet szódabikarbóna
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 20 g élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 200 ml langyos tej
  • 1 db tojás
  • a tészta kenéshez:
  • 30 ml vaj + kevés étolaj
  • a töltelék:
  • 250 g túró
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál vaníliacukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál porcukor
  • a bukta kenéshez:
  • 40 ml olvasztott vaj
  • 30 dkg finomliszt
  • csipet
  • csipet szódabikarbóna
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 20 g élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 200 ml langyos tej
  • 1 db tojás
  • 30 ml vaj
  • 250 g túró
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál vaníliacukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál porcukor
  • 40 ml olvasztott vaj
  • olaj

Elkészítés:

A liszteket átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, szódát, porcukrot és a vajjal mindent összemorzsolunk. Langyos tejben cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojást a tejfölt, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha kezd hólyagos lenni, akkor van készen. Ekkor megszórjuk liszttel és meleg helyen hagyjuk kelni 45 percig.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, majd kinyújtjuk. Lekenjük olvasztott vajjal, de nem folyósan. Ezután feltekerjük, mint a bejglit, nyújtófával ellapítjuk és négybe hajtjuk. 20 percet pihentetjük. Újból kinyújtjuk, lekenjük vajjal és feltekerjük, majd 3 cm körüli darabokra vágjuk.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük. 1 evőkanál tölteléket teszünk a közepébe és buktává gömbölyítjük. Sütőpapírral borított tepsire tesszük. 8 szép nagy bukta lett belőle. (Olyan mint egy csigabukta.)

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!