Kelt koszorúk

Kelt koszorúk

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 200 ml meleg tej
  • 100 ml meleg víz
  • 60 ml olaj
  • 50 g kristálycukor
  • 2 db tojásfehérje
  • 2 db tojássárgája
  • 25 g friss élesztő vagy 1 tasak szárított
  • 40 g vaj

Elkészítés:

Kezdésnek egy tálba tesszük a vizet, a tejet, az olajat, a cukrot, tojásfehérjét és az élesztőt. Hagyjuk, hogy szépen felfusson az élesztő, ez nagyjából 10 percet vehet igénybe. Ezután hozzáadjuk a lisztet a sóval együtt és összedagasztjuk.

Amikor összeállt a tészta rákenünk egy csöpp olajat, befedjük fóliával és meleg helyre félre tesszük kelni 30–45 percig. Ha minden jól sikerült, akkor duplájára nő meg a tiszta.

A tésztát lisztezett felületen 9 részre osztjuk, és gömböket formázunk belőlük. A gömböket ovális alakúra lapítjuk, utána kinyújtjuk, és rákenünk egy kevés vajat. Ezután hosszába bevagdossuk a közepüket és kicsit ferdén, de szorosan feltekerjük, majd egy gyors mozdulattal összekötjük a két végét, és összenyomkodjuk, nehogy szétváljon.

A tészta koszorúkat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 15 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A megkelt koszorúkat tojássárgájával megkenjük, tetszés szerint megszórjuk magvakkal, sóval, bármivel, amivel csak szeretnénk, és mehetnek is a sütőbe.

Sütés után hagyjuk kihűlni őket, majd fedjük le valamivel, hogy ne száradjanak meg.

Reggelire, vacsorára esetleg uzsonnára, tízóraira

Hasonló receptek