Kelkáposztás tészta baconnel és buggyantott tojással

Kelkáposztás tészta baconnel és buggyantott tojással
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 60 dkg kelkáposzta (torzsa nélkül)
  • 25 dkg kockatészta (nagykocka)
  • 15 dkg szeletelt bacon só (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál egész köménymag
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1,5 főzőtejszín
  • 1 evőkankál étolaj
  • a buggyantott tojáshoz:
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 l víz
  • 2 teáskanál 10%-os ecet
  • 60 dkg kelkáposzta (torzsa nélkül)
  • 25 dkg kockatészta (nagykocka)
  • 15 dkg szeletelt bacon só (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál egész köménymag
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1,5 főzőtejszín
  • 1 evőkankál étolaj
  • 4 db tojás (nagy)
  • 1 l víz
  • 2 teáskanál 10%-os ecet

Elkészítés:

A kelkáposztát kisebb kockákra vágjuk.

Az újhagymát vékonyra vágjuk. A szeletelt bacont félbe vágjuk, majd felcsíkozzuk. A bacont egy serpenyőbe az olajon kevergetve elkezdjük sütni. Amikor már szép piros, a zsiradékból kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a felvágott újhagymát, majd üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott kelkáposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az ételízesítővel és a köménymaggal, és addig pároljuk, amíg félpuhára nem fő.

Ezután felöntjük a főzőtejszínnel, és addig főzzük tovább, amíg a káposzta teljesen megpuhul, szinte krémes állagú nem lesz.

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és hozzáadjuk a káposztához. Ezután keverjük, összeforgatjuk. (Ha szükséges, közben utánaízesítünk.)

A buggyantott tojáshoz egy edényben a vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk az ecetet. A tojást egyesével óvatosan egy kisebb tálkába ütjük, majd szintén nagyon óvatosan, alacsonyról (a tál szinte érjen bele a vízbe) beleöntjük a forrásban lévő, örvénylő vízbe. (Mielőtt beleöntenénk a tojást, keverjünk kanállal örvényt a vízbe, majd annak a közepébe öntsük bele. Így szép, formás buggyantott tojást kapunk.)

Ezután mérsékeljük a hőfokot, és a gyöngyöző vízben 3-4 percig főzzük, hogy a fehérje megfőjön, de a sárgája még folyós maradjon. Amikor a tojás megfőtt, szűrőkanál segítségével a vízből kiemeljük, és hagyjuk lecsepegni. (Én négy tojást főztem meg, és mindegyikkel így jártam el, külön-külön.)

Tálaláskor az elkészült tésztát tányérba szedjük, megszórjuk a pirosra sütött baconnel, ráhelyezzük a buggyantott tojást, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!