Kelkáposzta-lepény

Kelkáposzta-lepény

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szikkadt zsemle
  • 2 tojás
  • 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1,5 dl olaj a sütéshez
  • 8 (fürj)tojás a tetejére

Elkészítés:

A kelkáposztát nagylyukú reszelőn keverőtálba reszeljük, sózzuk, és 10 percig pihentetjük. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, majd kézzel jól kinyomjuk.

A reszelt káposztához hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, a tojásokat, a fokhagymát, a fűszerköménnyel, borssal ízesítjük. Esetleg kevés zsemlemorzsát szórunk bele, hogy könnyen formázható fasírtmasszát kapjunk.

Ezután a masszát kb. 12 részre osztjuk, vizes kézzel mindegyiket kigömbölygetjük, tenyérrel kilapítjuk és serpenyőben, a forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ha elkészültek, lecsepegtetjük és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük.

Közben a tojásokat egyesével forró, olajozott serpenyőbe ütjük, és kis lángon megsütjük, hogy lágy maradjon a sárgája. Tálaláskor a 3-3 kelkáposzta fasírtot tányérra tesszük, és ráfektetünk 2-2 tükörtojást. Forrón kínáljuk. A sült tükörtojásokat fánkszaggatóval kiszúrhatjuk, hogy szebb legyen.

Tipp: A káposztát könnyebb reszelni, ha előbb négybe vágjuk. A torzsályát ne reszeljük le. Ha nagyon laza a káposztafej, nem lehet reszelni, késsel vágjuk apróra.

Neked ajánljuk