Kelesztés nélküli szezámmagos zsömle

Kelesztés nélküli szezámmagos zsömle
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége pofonegyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 350 g búzaliszt
  • 250 ml tej
  • 25 g élesztő (lehetőleg friss)
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 25 g vaj (olvasztott)
  • *
  • a lekenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • szezámmag
  • 350 g búzaliszt
  • 250 ml tej
  • 25 g élesztő (lehetőleg friss)
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 25 g vaj (olvasztott)
  • *
  • 1 db tojássárgája
  • szezámmag

Elkészítés:

A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy szépen felfusson.

A liszthez adjuk a sót, az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet, majd jól kidolgozzuk, kidagasztjuk. (Ha szükséges, adhatunk hozzá még lisztet, mert ugye nem minden liszt egyforma).

A kész tésztát 8 részre osztjuk, ezekből lesznek a zsömléink. Lisztes felületen szép, oválisra vagy kerekre formázzuk őket – amilyenre szeretnénk. (Számítsunk rá, hogy a formázás közben azért az élesztő dolgozik és szépen növekedni fog a tészta.)

Amikor készen vannak a formák, egy sütőpapiros tepsire pakoljuk őket. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, amíg a sütő melegszik, annyi kelesztés pont elég. Ha ez megvan, akkor zsömléket lekenjük tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal és mehet is a sütőbe kb. 20 percre. Hagyjuk őket szép pirosra sülni, utána lehet tűpróbázni, és ha minden rendben, akkor készen is vannak.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti