Kéksajt leves szalvéta gombóccal

Kéksajt leves szalvéta gombóccal
Elkészítési idő
4,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a leveshez:
  • 10 dkg kéksajt
  • 1 vékony szál póréhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1,5 dl fehérbor
  • 6 dl húsleves, kockából
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 szál petrezselyem a díszítéshez
  • a vörösboros hagymához:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • a spenótos szalvétagombóchoz:
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg friss spenót
  • 10 dkg szendvicskenyér
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1/2 dl tej
  • 1 evőkanál rétesliszt
  • 10 dkg kéksajt
  • 1 vékony szál póréhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1,5 dl fehérbor
  • 6 dl húsleves, kockából
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 szál petrezselyem a díszítéshez
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg friss spenót
  • 10 dkg szendvicskenyér
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1/2 dl tej
  • 1 evőkanál rétesliszt

Elkészítés:

A leveshez a sajtot kisebb darabokra vágjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk.

A spenótos szalvétagombóchoz az újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A spenótot megmossuk, összevagdaljuk. A kenyeret kockákra vágjuk. Felforrósítjuk a 2,5 dkg vajat, megfonnyasztjuk rajta az újhagymát és a spenótot, sózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd félrehúzzuk.
A kenyeret tálba tesszük. A tojást elkeverjük a tejben, ráöntjük a kenyérre, hozzáadjuk a hagymás spenótot és a réteslisztet. Az egészet összekeverjük, folpackba, majd alufóliába tekerjük (nem túl szorosan), és vízfürdőben, 160 °C-on 40 percig gőzöljük. Végül a fóliát eltávolítjuk, és a sszalvétagombócot felszeleteljük, a levessel tálaljuk. Egyszerű sajtleveshez, kukoricakrémleveshez is jól illik.

A vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, kisebb edénybe tesszük, hozzáadjuk a vörösbort, a barna cukrot meg a citromlét, és a hagymát addig pároljuk, amíg a bor teljesen elfő, ekkor levesszük a tűzről, tálalásig melegen tartjuk.

Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az 5 dkg vajat, megfuttatjuk benne a pórét. Rászórjuk a lisztet, felöntjük a fehérborral, a húslevessel és a tejszínnel, 15 percig főzzük. Félrehúzzuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd a levesalapot turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a kéksajtot, összeturmixoljuk, és a végén sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük (sózás előtt kóstoljuk meg, mert a sajttól elég sós lehet). A levest a spenótos gombóccal és a párolt vörösboros hagymával tálaljuk. A petrezselyemmel díszítve tálaljuk.