Kávés pohárkrém sütés nélkül

Kávés pohárkrém sütés nélkül

Elkészítési idő

30 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 2 csomag vaníliás puding
  • 1 liter tej
  • barna cukor
  • 4 evőkanál créme fraiche (íze hasonló a magyar vajkrémhez) vagy ennek hiányában 4 evőkanál mascarpone sajt
  • 1 dl kávé
  • bármilyen maradék édes keksz
  • jamaikai rumaroma
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csokidarabkák

A tejkaramellhez:

  • 25 dkg kristálycukor
  • 5 dl liter tej
  • 4 dkg vaj

Elkészítés:

A pudingot a tejjel és ízlés szerinti barna cukorral felfőzzük. A créme fraichet vagy mascarponét külön-külön tálkába kétfelé osztjuk, majd a kész pudingot fele-fele arányban rámerjük és elkeverjük. Az egyik tálkában lévő pudingot sárgára hagyjuk, a másikhoz pedig hozzáadjuk a kávét és egy kevés cukrot majd alaposan kikeverjük olyanra, hogy szép tejeskávés színt kapjunk.

A kekszet durvára törjük, meglocsoljuk rummal, vanília aromával, egy kevés kávéval és összekeverjük. (Inkább morzsalékosabbra hagyjuk, mint pépesre.)

A pohárba a következőképpen rétegezzük: alulra egy réteg vaníliás krém, erre egy sor a meglocsolt kekszből, egy sor csokidara vagy kávészem alakú csokoládé, majd egy réteg kávés krém. Ezután újra vaníliás krémet teszünk, majd erre jön a kávés krém.

Elkészítjük a tejkaramellát. Ehhez a cukrot és a tejet lábasba tesszük és alacsony hőfokon elkezdjük főzni. Néha-néha megkeverjük, majd amikor elkezd forrni, onnantól állandóan keverjük. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, akkor kész van. (Levesszük a tűzről, de marad a lábasban.) Ekkor beletesszük a hideg vajat és addig keverjük, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kell kevergetni, és látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramellává. Ekkor belekeverjük a mandula forgácsot és a desszert tetejére adagoljuk.

A receptet Simone küldte be.

Neked ajánljuk