Kávéimádók sütije

Kávéimádók sütije

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • leheletnyi kakaópor

a kávékrémhez:

  • 6 dl tej
  • 2 csomag vanília ízű pudingpor
  • 2 evőkanál instant kávé /pl. Nescafé/
  • 6-8 evőkanál cukor /ízlés szerint/
  • 25 dkg vaj/margarin

a krémhez a tetejére:

  • 3 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • 0,5 dl víz

a kávézseléhez:

  • 500 ml cukorral ízesített kávé (lehet Nescaféból készített vagy főzött kávé, az erősségét is, édességét is ízlés szerint készítve)
  • 20 g zselatin

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük, közben a fele cukorral kikeverjük a sárgát. Mikor kemény a fehérje, beleszórjuk a maradék cukrot, és még keverünk rajta párat. A felvert fehérjéhez hozzáadjuk a sárgát, óvatosan keverve. A gépet eltesszük, és apránként hozzáadjuk a lisztet, minden kanál után átkeverjük. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (20 x 30 cm-es), leheletnyi kakaóport szitálunk rá, és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Sütésnél az első 10 percben nem szabad a tűzhely ajtaját kinyitogatni.

A krémhez a tejet a pudingporral, cukorral, az instant kávéval sűrűre főzzük, majd folpackkal letakarva kihűlni hagyjuk. Kihűlés után a felhabosított vajjal vagy margarinnal krémesre keverjük. A piskótára simítjuk, amit meglocsolhatunk egy pici főzött kávéval, és fél órára hűtőbe tesszük.

A zselatinra ráöntjük a vizet, és hagyjuk megduzzadni. A tejszínt felverjük, a zselatint mikróban megmelegítjük. Ha langyosra visszahűlt, 2-3 evőkanál tejszínnel egyneműsítjük, majd a többi tejszínhez öntve összeforgatjuk.

A hűtőből kivesszük a sütit és a kávékrémre simítjuk a tejszínt. Recés habkártyával, késsel vagy bármilyen eszközzel barázdákat készítünk a hab tetején, majd visszatesszük a hűtőbe. (Itt érdemes várni legalább 2 órát, hogy tutira megdermedjen a hab, mivel a zselét még majdnem langyos állapotban fogjuk rákanalazni. Ezért tettünk most zselatint is a habhoz).

A kávézseléhez a zselatinra öntjük a vizet és hagyjuk megduzzadni. Az 500 ml kávét megmelegítjük (nem forraljuk), a zselatint mikróban feloldjuk, és a kávéval összekeverjük. Kevergetve langyosra hűtjük, de figyelve arra, hogy ne kezdjen el dermedni, óvatosan a tejszín rétegre kanalazzuk.

Tálalásig a hűtőben dermesztjük. Meleg késsel szeleteljük.

A receptet Gál Hedvig küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk