Kati szelet

Kati szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 dl tej (vagy 2 evőkanál tejföl)
  • a krémhez:
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl rum
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár
  • a tetejére:
  • 4 db tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 60 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl rum
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 4 db tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd sütőpapírra bélelt tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben 3 lapot sütünk belőle. Egy lapot még melegen összemorzsolunk.

2 dl tejben elkeverjük a vaníliát és a rumot, majd ezzel lelocsoljuk az összemorzsolt linzertésztát. Hozzákeverjük a baracklekvárt is.

A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval. A tésztás és a vajas keveréket egyneművé keverjük, és megtöltjük vele a süteményt.

4 tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk, majd apránként hozzáverjük a porcukrot is. Ha már jó kemény a hab, gőz fölött tovább verjük, egészen addig, amíg a hab szinte megfő a tálban. (Ez nálam kb. 20 perc.)

Rásimítjuk a süti tetejére a kemény habot, majd torta spaklival elegyengetjük a tetejét.

Másnap a legfinomabb, addigra a linzer kissé megpuhul. Vizes késsel szépen szeletelhető.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!