Kata szelet

Kata szelet
Elkészítési idő
5,0 2 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 12 adaghoz:
  • a tésztához:
  • 60 dkg finomliszt
  • 18 dkg sertészsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 dl tej (vagy 2 evőkanál tejföl)
  • a krémhez:
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl rum
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár
  • a tetejére
  • 4 db tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 60 dkg finomliszt
  • 18 dkg sertészsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl rum
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 evőkanál sárgabaracklekvár
  • a tetejére
  • 4 db tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor

Elkészítés:

Amellett, hogy nagyon mutatós sütemény, még páratlanul finom is. Bármilyen alkalomra helye van az ünnepi asztalon.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, sütőlapon vagy tepsi hátlapján (lisztezett) 180 fokra előmelegített sütőben 3 lapot sütünk belőle.

Egy lapot még melegen összemorzsolunk. 2 dl tejben elkeverjük a vaníliát és a rumot, majd ezzel lelocsoljuk az összemorzsolt linzertésztát, majd hozzákeverjük a baracklekvárt is.

A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval. A tésztás és a vajas keveréket egyneművé keverjük, és megtöltjük vele a süteményt.

4 tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. Apránként hozzáverjük a porcukrot is. Ha már jó kemény a hab, gőz fölött verjük tovább addig, amíg a hab szinte megfő a tálban. (Ez nálam kb. 25-30 perc.) Rásimítjuk a süti tetejére a kemény habot, majd tortaspaklival elegyengetjük a tetejét.

Másnap a legfinomabb, addigra a linzer kissé megpuhul, és vizes késsel szépen szeletelhető.

Megjegyzés:

A receptet Béres Bertalanné küldte be. Köszönjük!