Kárpátaljai habart paszuly és parázspaszuly (2 in 1)

Kárpátaljai habart paszuly és parázspaszuly (2 in 1)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 60 dkg száraz tarkabab
  • 30 dkg füstölt sonka vagy füstölt sertésbőr
  • 3 fej nagy vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • babérlevél
  • bors
  • őrölt piros paprika
  • olaj vagy zsír
  • petrezselyem
  • víz
  • 60 dkg száraz tarkabab
  • 30 dkg füstölt sonka vagy füstölt sertésbőr
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • babérlevél
  • bors
  • őrölt piros paprika
  • olaj
  • petrezselyem
  • víz

Elkészítés:

Ugyanabból az alapanyagból két ételt készítünk, ugyanis a parázspaszulyhoz egy leves, azaz a habartpaszuly elkészítése által tudunk eljutni. Nálunk nagy kedvenc mindkettő.

A száraz babot egy éjszakára bő vízbe beáztatjuk. Másnap egy fazékban megfőzzük a füstölt sonkát, amihez hozzá öntjük félúton a babot. A sonka sósságától függően sózzuk, babérlevéllel ízesítjük. Amikor a bab már kezd szétfőni, a 3/4 részét kimerjük az így kapott levesből.

Elkészítjük a rántást a levesbe: 2 púpos kanál lisztet simára keverünk 4-5 evőkanál tejfölben, egy merőkanállal teszünk hozzá a levesből, majd folytonos kavargatás mellett lassan belecsurgatjuk. 4-5 percig még főzzük. Tejföllel vagy kissé megtört, sózott vöröshagymával kínáljuk. (Tipp: hidegen is isteni)

Egy mély serpenyőben, esetleg wokban olajat hevítünk és rádobjuk a felcsíkozott vöröshagymát és fokhagymát. Amikor üveges lesz, megszórjuk borssal, bőven paprikával és sóval. 10-15 másodpercig pirítjuk a paprikás hagymát, majd beleborítjuk a babot. Felöntjük vízzel, és kb. 10 perc múlva villával kicsit megdolgozzuk, hogy a babaszemek szétnyíljanak, illetve, hogy sűrűbb legyen a parázspaszuly leve. Szükség esetén öntünk még alá vizet. Apróra vágunk petrezselymet, amivel meghintjük a babot, majd lekapcsoljuk és 5-10 percig lefedve pihentetjük.

Apróra vágunk petrezselymet, amivel meghintjük a babot, majd lekapcsoljuk és 5-10 percig lefedve pihentetjük.

Megjegyzés:

A receptet Cselenyák Erika küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti