Karcagi ferdinánd

Karcagi ferdinánd
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • kevés cukor
  • 2-2,5 dl tej
  • a töltelékhez:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • a mázhoz:
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • csipet
  • kevés cukor
  • 2-2,5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztből a tojássárgájából, vajból, a felfuttatott élesztővel, csipet sóval, kevés cukorral és a tejjel könnyen verhető kalácstésztát készítünk. Jól kidolgozzuk, majd meleg helyen egy órát kelesztjük.

Közben a vajat a cukorral habosra keverjük.

A tésztát kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és vékonyan megkenjük a krémmel, ezután feltekerjük és kb. 6-8 cm-es darabokra vágjuk, és állítva helyezzük kisebb lábasokba vagy jénaiba, amit előtte vastagon kizsírozunk és jól megszórjuk kristálycukorral (az egész lábast) A zománcos „mami” lábas az igazi.

Arra ügyeljünk, hogy a tekercsek ne érjenek össze mert még keleszteni kell. További 1 órányi kelesztés után közepesen meleg (180 fokos) sütőbe tesszük és 20 perc alatt megsütjük.

Amikor letelt az idő, kivesszük, meglocsoljuk a tejszín, porcukor és vaníliás cukor elegyével, és további 10 percre visszatesszük a sütőbe, ahol szépen megpirul.

Azonnal tányérra kell fordítani, a lábast meg még melegen beáztatni, mert a cukor azonnal megköt benne.

Megjegyzés:

A receptet Szabó Erzsébet küldte be. Köszönjük!