Karantén szelet

Karantén szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 25 dkg puha vaj/margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 5 tojássárgája
  • 50 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • a krémhez:
  • 3 csomag vanília ízű pudingpor
  • kb. 8 csapott evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 9 dl tej
  • 6 db tojásfehérje
  • almatöltelék:
  • 10 db közepes méretű alma
  • cukor ízlés szerint
  • 1 db tojássárgája
  • a lekenéshez:
  • 1 csomag színtelen tortazselé
  • 20 dkg zsír
  • 30 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 3 kanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • liszt
  • a kikapat tészta
  • darált dió
  • rum vagy rumaroma
  • kakaó
  • 10 dkg vaj
  • cukor
  • néhány evőkanál tej
  • vérvörös és mandula aroma
  • tojásfehérje
  • cukor

Elkészítés:

Az alma héját eltávolítjuk, lereszeljük, ha savanyúnak érezzük megcukrozzuk. Félretesszük.

A tejjel a pudingporral és a cukorral sűrű pudingot főzzük. Folpackkal letakarva hűlni hagyjuk. A tésztához a vajat a cukorral elkeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Ezután a sütőporos liszttel egyneművé gyúrjuk. Lágy tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg.

A tésztát kb.60-40 arányban elosztjuk. A nagyobbik felét sütőpapíron, lisztezett nyújtófa segítségével tepsi méretűre nyújtjuk (az én tepsim 25x35 cm-es.), majd papírostól tepsibe rakjuk. A tésztát keksz- vagy zsemlemorzsával megszórjuk.

Az almát kinyomkodjuk és egyenletesen elterítjük a tésztán (az almalevet félre tesszük). A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a pudingba forgatjuk. A pudingos krémet az alma tetején elsimítjuk.

A kisebbik tésztacipóból tésztarudakat sodrunk, és rácsosan a töltelékre rakosgatjuk. A rudakat tojássárgájával lekenjük, és 180 fokos előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. (30 perc sütés után, ha a rácsok nagyon barnulnak, takarjuk le sütőpapírral, és úgy süssük tovább.) Ha megsült, kihűtjük.

A félretett almaléből a zselatinnal a csomagoláson leírtak szerint zselét készítünk, és azzal díszítjük a süteményt.

Megjegyzés:

A receptet Gál Hedvig küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti