Karamellás-tejszínes szelet

Karamellás-tejszínes szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 11 g szalalkáli (1 csomag)
  • a tejszínes krémhez:
  • 2 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • a karamellás krémhez:
  • 1 csomag karamell ízű pudingpor
  • 3 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 11 g szalalkáli (1 csomag)
  • 2 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag karamell ízű pudingpor
  • 3 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

A tésztához a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a tejet, és addig főzzük, amíg teljesen fel nem olvad. A liszttel elkeverjük a szalalkálit, és a langyosra hűlt karamelles tejjel, tojással összegyúrjuk.

4 cipóra osztjuk, majd egyenként kisütjük a lapokat egy 24 ×39 cm-es, vajjal lekent (vagy sütőpapírral lefedett) tepsi hátoldalán 170 fokra előmelegített sütőben kb. 7 perc alatt. (Semmiképpen se süssük túl, mert nem fog megpuhulni a krémtől sem!)

A tejszínes krémhez a pudingporokat a tejjel és a cukorral csomómentesre keverjük, majd kihűtjük (!), és a vajjal összekeverve kihabosítjuk. Ezután 2 részre osztjuk.

A karamelles krémhez a pudingport a cukorral és a tejjel felfőzzük, kihűtjük (!), és a vajjal habosra keverjük.

Összeállítás: alsó lapra rákenjük a tejszínes krém felét, rátesszük a második lapot, erre a jön a karamelles krém, mehet rá a harmadik lap, erre újra tejszín ízű krém kerül, végül a negyedik lappal lezárjuk.

Egy éjszakára hűtőbe téve a lapok megpuhulnak, így másnap könnyedén szeletelhetjük. Tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!