Karamellás szelet

Karamellás szelet
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás máz
  • 25 dkg porcukor
  • 1 dl víz krém
  • 6 dl tej
  • 6 csapott evőkanál liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • a díszítéshez:
  • karamellás popcorn
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás máz
  • 25 dkg porcukor
  • 1 dl víz krém
  • 6 dl tej
  • 6 csapott evőkanál liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • karamellás popcorn

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, kristálycukrot, sütőport, vaníliás cukrot, tojást és a margarint linzer tészta állagúra gyúrjuk. A tésztát négy részre osztjuk. Egyesével kinyújtjuk és közepes méretű tepsi hátulján kisütjük azokat.

A krémhez egy lábasban felolvasztunk, majd karamellizálunk 15 dkg porcukrot. A lisztet a tejjel simára keverjük, majd óvatosan a karamellhez öntjük, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd a csomómentes főzött krémet kihűtjük.

A kihűlt krémhez habverővel hozzádolgozunk 10 dkg margarint.

A lapokat betöltjük a karamellás krémmel, a tetejére nem krémet, hanem karamell mázt teszünk. Ehhez kerámia bevonatos serpenyőben 10 dkg porcukrot felolvasztunk, majd karamellizálunk. Ehhez hozzáadunk 1 dl vizet és felforraljuk, majd takaréklángon addig „főzzük”, ameddig minden apró karamell szemcse eltűnik. Ezután levesszük a tűzről és beleszitáljuk a maradék porcukrot. Gyors mozdulatokkal simára keverjük és a sütemény tetejére öntjük, majd szépen elsimítjuk.

Tálaláskor a süteményt karamellás popcornnal díszíthetjük.

Megjegyzés:

A receptet Nemes-Pádár Csilla küldte be. Köszönjük!