Karamellás diótorta

Karamellás diótorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 16 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • a töltelékhez:
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 7,5 dkg háztartási keksz
  • 7,5 dkg dió
  • 1 kisebb alma
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál méz
  • a kenéshez:
  • 1 tojás
  • 16 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 7,5 dkg háztartási keksz
  • 7,5 dkg dió
  • 1 kisebb alma
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 tojás

Elkészítés:

A tésztához a vajat, a porcukrot, a tojást, a lisztet, egy csipet sót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, és fél órát a hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez a cukrot és a citromlevet világos karamellé olvasztjuk. A kekszet és a diót durvára összevagdaljuk. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, szeletkékre vágjuk. Egy másik edényben felforraljuk a tejszínt a porcukorral, a vajjal és a mézzel, majd összefőzzük a karamellel.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tészta kétharmadát lisztes munkalapon vékonyra kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kb. 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát úgy, hogy a peremére is jusson kb. 3 cm magasan. A sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük.

A karamelles lébe szórjuk a diót, a kekszet és az almát, az elősütött tésztára kanalazzuk. A peremét megkenjük felvert tojással, vagy tojásfehérjével

A maradék tésztát kinyújtjuk, kb. 1 cm vastag csíkokat vágunk belőle, és rácsosan a töltelékre helyezzük, picit megnyomkodjuk. Bekenjük tojással, majd villával többször megszurkáljuk.

A tortát 30-40 perc alatt világos barnára sütjük, majd kihűtjük, és kivesszük a formából.




Megjegyzés:

Fotó: RAS / Recepttár

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti