Karamellás csokis kosárka

Karamellás csokis kosárka
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 1,5 bögre finomliszt (250 ml)
  • 1⁄
  • 4 bögre cukrozatlan (holland) kakaópor
  • 1⁄
  • 4 teáskanál só
  • 100 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1⁄
  • 2 bögre porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 tojássárgája (szobahőmérsékletű)
  • 1⁄
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 2-3 evőkanál tej
  • a krémhez:
  • 3 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 dl habtejszín
  • 1,5 bögre finomliszt (250 ml)
  • 1⁄4 bögre cukrozatlan (holland) kakaópor
  • 1⁄4 teáskanál
  • 100 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1⁄2 bögre porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 tojássárgája (szobahőmérsékletű)
  • 1⁄2 teáskanál vanília kivonat
  • 2-3 evőkanál tej
  • 3 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés:

A kosarakhoz a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fél órát hűvös helyen pihentetjük.

20 db kosárkát vékonyan étolajjal kikenjük. A tésztából gombócokat formázunk, majd szép egyenletesen kibéleljük a kosárkákat. A kosárkák alját egy villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel. 180 fokra melegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Kicsit várjunk, hogy lehűljön, és óvatosan kivesszük a formából.

A krémhez egy lábasban a cukrot felolvasztjuk, szép aranybarnára karamellizáljuk. 1 dl tejjel felöntjük, és a karamell teljes felolvadásig kevergetjük. A megmaradt tejben a lisztet simára keverjük és a karamellt besűrítjük vele. Ezután kihűtjük.

A tejszínt kemény habbá verjük. Fokozatosan, apránként a karamell krémbe keverjük. Jól kihabosítjuk.

A krémmel betöltjük a kosárkákat, és ízlésünk szerint díszítjük. (Én mindet megszórtam trió csoki forgáccsal, majd koktél cseresznyével, marcipán levéllel és Toffifee csokival díszítettem.)

Megjegyzés:

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!