Karamellás-almás kelt csigák

Karamellás-almás kelt csigák

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

12 db-hoz:

a tésztához:

  • 40 dkg sima liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1,5 -2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só

a fahéjas almatöltelékhez:

  • 2 db közepes alma
  • 3 dkg cukor
  • 3 dkg mazsola
  • 3 dkg vaj
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj

a karamell bevonathoz:

  • 40 dkg sima liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1,5 -2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 2 db közepes alma
  • 3 dkg cukor
  • 3 dkg mazsola
  • 3 dkg vaj
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg cukor
  • 4,5 dkg vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet szódabikarbóna

Elkészítés:

Egy 12 db-os muffin sütőformát ecset segítségével, vagy az ujjunkkal kiolajozunk, és kiszórunk liszttel. A tésztához felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát gyúrunk. Amikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat, és addig dagasztjuk géppel, vagy kézzel, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk. Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a fahéjas almatölteléket. Ehhez az almákat megtisztítjuk, apróbb kockára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a vajat, majd az almát és a leöblített mazsolát megpároljuk egy kevés cukorral. A végén pedig levesszük a tűzről, hozzákeverjük az őrölt fahéjat és hagyjuk hűlni.

A tésztát miután megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, é elosztjuk rajta az almatölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit. 12 részre vágjuk és a tekercseket egyenként a muffinformába mélyedéseibe helyezzük. Mielőtt betesszük sülni, hagyjuk körülbelül 15-20 percig kelni.

190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.

A karamell bevonathoz egy serpenyőben barnára sütjük a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat és apránként a tejszínt és a vaníliát. Folyamatosan kevergetjük, és amikor teljesen simává válik a karamell, hozzáadunk egy csipetnyi szódabikarbónát, amitől habossá válik a karamell, de egy kis idő után simává válik.

Amikor a csigák megsültek, kivesszük a formából, tálra rendezzük, meglocsoljuk őket a karamell mázzal, és ha kibírjuk addig, hűlni hagyjuk.

Tálaláskor, egy kevés tejszínhabot kínáljunk hozzá, azzal még finomabb.

(Ezekre a karamellás mázzal locsolt, belül puha és szaftos, fahéjas almadarabokkal és édes mazsola szemekkel bélelt kelt csigákhoz, nem is nagyon lehet mit hozzáfűzni. El kell őket készíteni és csak élvezni minden egyes falatot.)

Hasonló receptek