Karalábékrémleves kakukkfüves húsgombóccal

Karalábékrémleves kakukkfüves húsgombóccal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a krémleveshez:
  • 1 db nagy karalábé (vagy 2 kisebb)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db citrom
  • 1 csokor kapor
  • 1-1,5 dl főzőtejszín
  • őrölt fehér bors
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/2 evőkanál vaj
  • kb. 5 dl víz
  • a kakukkfüves-húsgombóchoz:
  • 30 dkg darált hús
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3-4 ág kakukkfű (lecsipkedve a száráról)
  • őrölt bors
  • a sütéshez:
  • 1,5 dl olaj
  • 1 db nagy karalábé (vagy 2 kisebb)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db citrom
  • 1 csokor kapor
  • 1-1,5 dl főzőtejszín
  • őrölt fehér bors
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/2 evőkanál vaj
  • 5 dl víz
  • 30 dkg darált hús
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3-4 ág kakukkfű (lecsipkedve a száráról)
  • őrölt bors
  • 1,5 dl olaj

Elkészítés:

A karalábét meghámozzuk, majd kisebb kockákra vágjuk fel. A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk fel. A citrom héját vékonyan levágjuk, hogy a fehér része ne maradjon rajta. A levét kifacsarjuk. A kaprot apróra vágjuk.

Egy edényben felhevítjük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott karalábét, és pár percig együtt pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az ételízesítővel, hozzáadjuk a citromhéjat, a citromlevet, az apróra vágott kaprot, és alaposan összekeverjük. Végül felöntjük a vízzel, és puhára főzzük.

Amikor a karalábé puhára főt, kiszedjük a citromhéjat. Ezután hozzáadjuk a főzőtejszínt és botmixerrel pépesítsük. A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A kakukkfüvet a száráról lecsipkedjük, majd szintén apróra vágjuk. Ezután hozzáadjuk a darált húshoz az apróra vágott vöröshagymát és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és alaposan összegyúrjuk, majd diónyi gombócokat formázunk belőle.

Az olajat felhevítjük, majd óvatosan belehelyezzük a húsgombócokat, és szép lassan aranybarnára sütjük. (Sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljön!)

Tálaláskor a krémlevest tányérba merjük, ízlés szerint beletesszük a sült húsgombócból, megszórjuk apróra vágott kaporral, majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!