Karajcsíkok balzsamecetes-fügés raguval

Karajcsíkok balzsamecetes-fügés raguval
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg sertéskaraj
  • 1 nagy lilahagyma
  • 8-10 db füge (vagy 1 csomag aszalt füge)
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1,5 dl víz
  • őrölt fehér bors
  • őrölt fahéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg sertéskaraj
  • 1 nagy lilahagyma
  • 8-10 db füge (vagy 1 csomag aszalt füge)
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1,5 dl víz
  • őrölt fehér bors
  • őrölt fahéj
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A húst és a hagymát vékony csíkokra vágjuk. A kisebb fügéket félbe vágjuk, a nagyobbakat negyedeljük.

A wokban (vagy serpenyőben) felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a felszeletelt lilahagymát és üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a vékony csíkokra feldarabolt húst, majd fehéredésig pirítsuk. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mézet, és a balzsamecetet. Alaposan összekeverjük, és pár percig kevergetve tovább pároljuk.

Ezután hozzáöntjük a vizet, majd lefedjük a wok (vagy serpenyő) tetejét úgy, hogy éppen csak egy kicsi rés maradjon. Néha-néha megkeverve puhára pároljuk a húst.

Amikor a hús már megpuhult és a szaftjára sült, hozzáadjuk a feldarabolt fügét. Óvatosan összeforgatjuk, majd szintén lefedve még néhány percig pároljuk, hogy a füge is kellően megpuhuljon, és az ízek összefőjenek. (Vigyázzunk, nehogy túl sokáig pároljuk a fügével, mert akkor az teljesen összetörik.)

Közben enyhén sós vízben megfőzzük a rizst. (Ízlés szerint más köretet is készíthetünk hozzá, pl. krumplipürét.)

Tálaláskor tányérokra szedjük a rizst, majd rákanalazzuk a húsos-fügés ragut. (Amennyiben aszalt fügével készítjük el, akkor a fügét akkor adjuk hozzá a húshoz, amikor az már félig megpuhult, és így főzzük készre.)

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!