Karácsonyi sütemény

Karácsonyi sütemény

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 5 dkg mazsola
  • 20 dkg szárított füge
  • 10 dkg mogyoró
  • 5 dkg hámozott mandula
  • 10 dkg kandírozott gyümölcs
  • 5 dkg fenyőmag
  • 1/2 pohár grappa
  • 8 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 20 dkg búzaliszt
  • 1 dkg sütőpor
  • 70 ml tej

a sütőformához:

  • vaj és liszt

valamint:

  • 1 tojássárgája

a díszítéshez:

  • mandula, dió és kandírozott gyümölcs

Elkészítés:

A mazsolát langyos vízben áztatjuk. A fügét, a mogyorót, a mandulát és a kandírozott gyümölcsöt apróra vágjuk, a leszűrt mazsolával tálba tesszük, a grappával megöntözzük, kissé elkeverjük.

A vajat vízgőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, amíg jól formázható krémet kapunk. Ezután egymás után beleütjük a tojásokat, végül beledolgozzuk a lisztet a sütőporral. Ezt a tésztát a tejjel felengedjük. Hozzáadjuk a grappás gyümölcsöket, és az egészet alaposan összedolgozzuk.

Egy sütőformát (25x25 cm) kikenünk vajjal, meghintjük liszttel, és beletesszük a tésztát. A tetejét tojássárgájával megkenjük, 180 C-fokosra előmelegített sütőbe tesszük, 40-45 percen át sütjük. A kész sütemény tetejét mandulával, dióval, kandírozott gyümölccsel díszítjük, majd szeleteljük.

Neked ajánljuk