Karácsonyi sütemény (mandula és puncs krémmel)

Karácsonyi sütemény (mandula és puncs krémmel)

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 10 db tojás
  • 250 g liszt
  • 50 g kakaópor
  • cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg

a mandulakrémhez:

  • 6 dl tej
  • 2 csomag vanília ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 100 g fehér csokoládé
  • zöld mandula aroma
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

a puncskrémhez:

  • 6 dl tej
  • 2 csomag puncs ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 100 g fehér csokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • 1 habfixáló

Elkészítés:

A piskótához a lisztet, kakaóport, sütőport és a fűszereket összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk, és a már felvert tojásfehérjével óvatosan összekavarjuk. Ezután 3-4 részletben beleforgatjuk a lisztes keveréket.

A tészta masszát sütőpapírral bélelt 20×30 cm-es tepsi öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Tortarácson hagyjuk hűlni.

A mandulakrémhez a tejet a vanília ízű pudingporral és a cukorral sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokit és addig keverjük, míg el nem olvad. Folpackkal letakarva teljesen kihűtjük.

A puncskrémhez a tejet a puncs ízű pudingporral és a cukorral sűrűre főzzük. Tűzről levéve beletördeljük a csokit és addig keverjük, amíg el nem olvad. Folpackkal letakarva teljesen kihűtjük.

Ha minden kihűlt, a 2 × 2 dl habtejszínt (külön-külön) 1-1 csomag habfixálóval keményre felverjük. Az egyik adagot óvatosan a vanília ízű pudinghoz keverjük, közben a mandula aromát adagolva hozzá, ízlés szerint. A másik adag felvert tejszínt a puncspudinggal forgatjuk össze.

A piskótát 3 lapba vágjuk. Az első lapot megkenjük mandulakrémmel, ráfektetjük a második lapot, és elsimítjuk rajta a puncs ízű krémet. A harmadik lappal befedjük.

Díszítéshez használhatjuk a két féle krémet, de akkor vegyünk ki belőle valamennyit, vagy csak porcukorral meghintjük, cukorkákkal megszórjuk.

TIPP: Tetszés szerint 3 db 3 tojásos piskótalapot is süthetünk, ha úgy érezzük biztonságosabbnak, mint 3 lapba vágni az egyben megsütött 10 tojásost.

A receptet Gál Hedvig küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk