Karácsonyi sütemény (mandula és puncs krémmel)

Karácsonyi sütemény (mandula és puncs krémmel)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 10 db tojás
  • 250 g liszt
  • 50 g kakaópor
  • cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • a mandulakrémhez:
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vanília ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 100 g fehér csokoládé
  • zöld mandula aroma
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • a puncskrémhez:
  • 6 dl tej
  • 2 csomag puncs ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 100 g fehér csokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • 1 habfixáló
  • 10 db tojás
  • 250 g liszt
  • 50 g kakaópor
  • cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vanília ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 100 g fehér csokoládé
  • zöld mandula aroma
  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 6 dl tej
  • 2 csomag puncs ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • 100 g fehér csokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • 1 habfixáló

Elkészítés:

A piskótához a lisztet, kakaóport, sütőport és a fűszereket összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig kavarjuk, és a már felvert tojásfehérjével óvatosan összekavarjuk. Ezután 3-4 részletben beleforgatjuk a lisztes keveréket.

A tészta masszát sütőpapírral bélelt 20×30 cm-es tepsi öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Tortarácson hagyjuk hűlni.

A mandulakrémhez a tejet a vanília ízű pudingporral és a cukorral sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve beletördeljük a csokit és addig keverjük, míg el nem olvad. Folpackkal letakarva teljesen kihűtjük.

A puncskrémhez a tejet a puncs ízű pudingporral és a cukorral sűrűre főzzük. Tűzről levéve beletördeljük a csokit és addig keverjük, amíg el nem olvad. Folpackkal letakarva teljesen kihűtjük.

Ha minden kihűlt, a 2 × 2 dl habtejszínt (külön-külön) 1-1 csomag habfixálóval keményre felverjük. Az egyik adagot óvatosan a vanília ízű pudinghoz keverjük, közben a mandula aromát adagolva hozzá, ízlés szerint. A másik adag felvert tejszínt a puncspudinggal forgatjuk össze.

A piskótát 3 lapba vágjuk. Az első lapot megkenjük mandulakrémmel, ráfektetjük a második lapot, és elsimítjuk rajta a puncs ízű krémet. A harmadik lappal befedjük.

Díszítéshez használhatjuk a két féle krémet, de akkor vegyünk ki belőle valamennyit, vagy csak porcukorral meghintjük, cukorkákkal megszórjuk.

TIPP: Tetszés szerint 3 db 3 tojásos piskótalapot is süthetünk, ha úgy érezzük biztonságosabbnak, mint 3 lapba vágni az egyben megsütött 10 tojásost.

Megjegyzés:

A receptet Gál Hedvig küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti